Donkere kanten
Zie NL samenvatting van artikel D. Vaughn (1999). (Zie de Dark side of organisations)
- Herken je kenmerken van een verwaarloosde organisatie?
- Hoe moet je die -niet- aanpakken?
De aanpak van ontwikkelingsachterstanden mag niet uitbesteed worden. Methodisch werken net als in de orthopedagogiek en het onderwijs. Sluit aan op de ‘zone van naastgelegen ontwikkeling’ (Lev Vygotsky).
De adviseur neemt niet over maar heeft toestemming van opdrachtgever om veeleisend hup te bieden.
Wel ingrepen doen zoals herstel leidingstructuur na invoering van zelforganisatie.
Wees duidelijk over weerbarstigheid en lange duur van herstel van donkere kanten. Weet dat informele leiders profiteren van deze ‘organizational reality’.
De casus GVB Amsterdam is de oorsprong van het gedachtegoed van verwaarloosde organisaties.
Het bleek een promotieonderzoek waardig.
Bij GVB leerde ik dat ‘het altijd erger is dan je denkt’ en dat ‘het dichterbij zit dan je denkt’. Het eerste ontdekten we als veranderaars tijdens de vaste vrijdagmiddag intervisie waar we constateerden dat er sprake was van ‘betaald voetbal’ onder het rijdend personeel.
De trambestuurders en buschauffeurs die op zaterdag voetbalden in de teams van de personeelsvereniging werden ‘vrijgemaakt’ van hun rij-dienst. Zo behielden zij hun salaris en weekendtoeslag. De bron van een Parool journalist bleek op het secretariaat van de algemeen directeur te werken. Zij was een nichtje van de journalist. Vandaar dat de krant zo goed wist wat er allemaal misging. Zie Casus GVB.
(Whitney Goodman, 2022)
De donkere kanten vormen tesamen met de constructieve kijk het gehele plaatje.
The Dark Side of Management (Hanlon, 2016) Link 4